top of page

Verschillende relaxatietherapiëen

Hartcoherentie en ademhalingsoefeningen

Hartcoherentie wordt toegepast om stress te verminderen, emotionele balans te herstellen, concentratie te verhogen, slaapproblemen aan te pakken, het algemene welzijn te bevorderen en fysieke gezondheid te ondersteunen. Deze techniek komt goed van pas in situaties waar ontspanning en emotionele stabiliteit belangrijk zijn.

Hartcoherentie, is een fysiologische toestand waarbij het hartritme gelijkmatig en in een specifiek patroon klopt, wat een positieve invloed kan hebben op de emotionele en mentale toestand van een persoon. Het is een concept dat gebaseerd is op de variabiliteit van de tijd tussen opeenvolgende hartslagen.

De hartcoherentie oefening zelf is eenvoudig en kan worden gemeten met behulp van een biofeedbacktoestel. Dagelijks 20 minuten aan deze oefening besteden is van cruciaal belang om een gunstige invloed op je gezondheid te bereiken.

Progressieve relaxatie en autogene training

Progressieve relaxatie, ook wel bekend als spierontspanning (Engels: Progressive Muscle Relaxation) is een ontspanningstechniek die gebruikt wordt om stress en angst tegen te gaan, slapeloosheid te verlichten en de symptomen van bepaalde soorten chronische pijn te verminderen.

Progressieve spierontspanning is gebaseerd op de eenvoudige oefening van het aanspannen van één spiergroep per keer, gevolgd door een ontspanningsfase waarbij de spanning wordt losgelaten.

Artsen adviseren progressieve spierontspanning in combinatie met standaardbehandelingen voor symptoomverlichting bij een aantal aandoeningen, waaronder hoofdpijn, pijn bij kanker, hoge bloeddruk en spijsverteringsstoornissen.
De Autogene Training is een bekende en veelgebruikte ontspanningsoefening. De oefening maakt gebruik van de kracht van suggestie. Je leert om bij jezelf het gevoel van onder andere warmte en zwaarte op te wekken.

Autogene training kan zowel zittend als liggend gedaan worden, maar de voorkeur gaat uit naar een liggende houding. In deze houding kan het lichaam het meest worden ontspannen. Tijdens de training concentreer je je op verschillende sensaties in je lichaam, en herhaal je voor jezelf een vaste formule. Aanvankelijk worden al deze sensaties afzonderlijk geoefend. Uiteindelijk kunnen ze worden gecombineerd.
Tactiele relaxatie en lymfedrainage

Tactiele relaxatie is een aanrakingsmethode door middel van een zachte massage. Via een vaste structuur wordt meestal het lichaam licht gemasseerd om de aanmaak van het hormoon oxytocine te stimuleren en het lichaamsbesef te bevorderen. Tactiele relaxatie biedt ontspanning en rust en kan bij iedereen toegepast worden als moment van extra persoonlijke aandacht.

Manuele lymfedrainage maakt gebruik van zeer zachte, ritmische bewegingen om de lymfecirculatie te verbeteren. Daar waar de klassieke ontspanningsmassage gericht is op het inwerken op de spieren, richt de manuele lymfedrainage zich dus op het inwerken op het lymfestelsel. Hiermee ga je onder meer vochtophopingen verminderen en de werking van het immuunsysteem ondersteunen. Tegelijkertijd werkt de lymfedrainage van het aangezicht in op onze nervus vagus (ons parasympatisch zenuwstelsel), en hierdoor proberen we ontspanning te activeren.

Lymfedrainage van het aangezicht helpt bij chronische hoofdpijnklachten, slapeloosheid, spanning, stress, spanning in de kaken, hyperventilatieklachten,..... Meer weten over de stimulatie van de nervus vagus?
Mindfulness en sofrologie

Mindfulness is het Engelse woord voor ‘opmerkzaamheid’. Het is een training waarbij mensen leren om aandacht te besteden aan alles wat er op dat moment in en om hen heen gebeurt. Dit kunnen emoties, zintuigelijke ervaringen of bepaalde gedachten zijn. Vaak leven we op een automatische piloot of we zitten veel in ons hoofd. Met mindfulness leer je om in het hier-en-nu te leven. Je focust op wat je nu voelt en denkt zonder erover te oordelen of in te grijpen.


Sofrologie is een erkende & ervaringsgerichte/belevingsmethode die lichaam en geest terug in balans brengt d.m.v. dynamische relaxatie oefeningen. Het verhoogt je bewustzijn over, van, voor lichaam, geest, belevingen, emoties en gedachtenpatronen. Hierdoor krijg je terug meer controle over je lichaam, je leven en welzijn.


Comments


bottom of page