top of page

'Een sportieve zwangerschap zorgt voor een kortere bevalling?'


Uit onderzoek (artikel van 2018*) onder 508 zwangere vrouwen komt naar voor dat de moeders die gesport hadden minder tijd in de verloskamer doorbrachten. De reden van de kortere bevalling was niet direct terug te vinden. Maar men verwacht dat het komt door een lage BMI, een betere conditie en spierkracht én mindset/mentale kracht.


*'Exercise during pregnancy is associated with a shorter duration of labor. A randomized clinical trial. R. Barakat, E. Franco, M. Perales, C. Lopez en MF Mottola - 2018

Over bewegen en sporten tijdens de zwangerschap zijn er voor vele vrouwen nog steeds vraagtekens. Jammer genoeg wordt dan het bewegen en het sporten meer op de achtergrond geschoven. Gelukkig is er stillaan een kanteling aan het gebeuren op dit vlak en is het meer en meer bekend dat als je zwanger bent een algemene gezonde beweging zoals wandelen, fietsen, zwemmen en lichte spieroefeningen een postieve invloed heeft op je zwangerschap. Sterker nog, het kan je heel wat voordelen opleveren om fysiek actief te blijven.


Eén van die voordelen is bovenaan in het artikel beschreven, maar ook meer bewegen kan bijdragen tot het minder last hebben van zwangerschapskwaaltjes en een beter herstel achteraf.


Natuurlijk is elke dag niet hetzelfde en heeft jouw zwangere lichaam nood aan rust. Een goede balans vinden tussen inspanning en ontspanning, waarbij je je zo goed mogelijk voorbereidt voor de bevalling.


Als perinatale kinesitherapeut wil ik jou hierin graag persoonlijk begeleiden en hierin bijsturen. Samen zoeken we een op maat gemaakt oefenschema uit om zo lang mogelijk actief te blijven tijdens je zwangerschap.


Tot snel!

Janne

Opmerkingen


Opmerkingen zijn uitgezet.
bottom of page